Hverdage 8:30 - 16:00
21 22 16 25
kontakt@dyrlaegebaggesen.dk

Behandlinger

Vaccination af kat

Katte bør vaccineres, når de er 12 og 16 uger. Hvis man ønsker en tidligere beskyttelse og derfor vaccinerer killingen når den for eksempel er 8 uger, skal den stadig revaccineres når den er 12 og 16 uger gammel. Det skyldes at killingen ikke svarer så godt på en tidlig vaccination, på grund af antistoffer fra moderkatten. Katten skal vaccineres igen ét år efter sidste vaccination.

Katte bliver i Danmark vaccineret mod kattesyge, katteinfluenza og rhinotracheitisvirus. Nogle vælger også at vaccinere mod chlamydia og katteleukæmi. Hvis katten skal med til udlandet skal den vaccineres mod rabies.

Kastration

Hanhunde kan kastreres når de er udvokset, og foretages under fuld bedøvelse.

Hankatte kan kastreres fra de er ca. 2kg, og foretages under fuld bedøvelse.

Vaccination af hund

Hunden bør basisvaccineres, når den er hvalp. Som en tommelfingerregel kan man sige, at hvis hvalpen er født af en uvaccineret tæve, eller hvis den er udsat for et øget smittepres, bør den vaccineres 3 gange, når den er henholdsvis 8, 12 og 16 uger gammel. Er hvalpen født af en regelmæssigt vaccineret tæve, bør den vaccineres, når den er 12 og 16 uger gammel.

De sygdomme de fleste hunde vaccineres imod i Danmark er:

• Hundesyge
• Parvovirus
• Smitsom leverbetændelse
• Parainfluenza
• Leptospirose

Når der vaccineres mod disse fem sygdomme, gives vaccinen samlet i én sprøjte. Der findes desuden en vaccine mod kennelhoste, som skal sprøjtes direkte ind i hundens næse.
Hvis du skal have din hund med uden for landets grænser, skal den vaccineres for rabies (hundegalskab).

Chipmærkning af hund

Det har siden 1. januar 1993 været lovpligtigt, at hunde over 4 måneder skal være mærkede. Foruden denne identifikation skal hunden bære halsbånd med et skilt, som oplyser ejerens navn og adresse.

Til identifikation af hunden anvendes næsten altid chipmærkning. Hunden får deponeret en lille mikrochip under huden på venstre side af halsen. Denne enhed indeholder en stregkode, som kan aflæses med en scanner.
Alle dyrlæger, Falck, politiet og dyreinternater har en scanner, så de hurtigt kan se, hvem hunden er, og hvor den hører til.

En chip er meget lille, så den kan sættes ind under huden ved hjælp af en kanyle. Ofte vil hvalpen ikke føle denne procedure værre end et vaccinationsstik.

Ørebetændelse - Oprensning

Øreproblemer hos hunde og katte er almindeligt. Hunde med hængende ørelapper og hunde med kraftig hårvækst i den ydre øregang har større tilbøjelighed for at få øregangsbetændelse end andre racer.



Hvis hunden/katten ryster på hovedet, ustandselig kløer med poten på det ene eller begge ører eller har skæv hovedholdning, skal den have efterset sine ører. Du skal ikke selv begynde en oprensning af øret med forskellige rensemidler uden en først at have fået dyret undersøgt. Det er vigtigt først at få afgjort, om der er en øregangsbetændelse, ødelagt trommehinde, fremmedlegeme i øret eller anden forandring.

Sundhedsundersøgelse

  • Øjnenes form undersøges, øjenlågenes udformning og evt. tåreflåd undersøges.
  • Ører efterses for specielt øremider, og øreflappen undersøges for f.eks sår og hårløshed.
  • Mælketænder, tandstilling og tandkødet undersøges.
  • De lymfeknuder, der ligger under huden, mærkes igennem for at afsløre, om der er infektion i bestemte områder i kroppen.
  • Hud og hårlag: her gennemgås pelskvaliteten. Desuden undersøges for skæl og sår. Undersøgelsen afslører ligeledes utøj, herunder lopper og rovmider.
  • Ben og poter: leddene bøjes igennem for at afsløre smerte, og poterne gennemgås for sår og betændelse.
  • Bughulen bliver undersøgt for at afsløre, om hunden har smerte.
  • Jeg spørger til hundens æde- og drikkelyst. Selv små ændringer i æde- og drikkelysten kan være symptomer på lidelser. Det er vigtig at afgøre, om den er forøget eller nedsat.
  • Luftveje – lungerne lyttes igennem.
  • Kønsorganer: checkes om begge testikler er nede i pungen, skede eller penis checkes.

Rabiesvaccination

Ved rejse til udlandet skal din hund eller kat være vaccineret mod rabies.

Risikoen for at din hund smittes med rabies i Danmark er ikke stor, men der er konstateret et stigende antal tilfælde af rabies hos flagermus og et enkelt udbrud af rabies hos får.

Tidligste tidspunkt for rabiesvaccination er 4 uger for hvalpe/killinger efter ikke vaccinerede moderdyr og 11 uger for hvalpe/killinger efter vaccinerede moderdyr (vaccineret indenfor 3 måneder før fødsel).



Det anbefales at revaccinere 1 år efter 1. vaccination, når denne er foretaget på dyr under 1 år.

Ormekur

Til hunde hvalpe og katte killinger gives ormekur første gang i 5-6 ugers alderen, og dette skal gentages evt. i 9-11 ugers alderen. Her efter udvikler hunden naturligt en hvis form for immunitet mod orm, og der gives herefter normalt kun kur mod orm når det opdages at hunden eller katten har orm.

Alle ormemidler til hund og kat er receptpligtige.

Alt efter hvilke orm der er tale om og størrelsen på hunden/katten, findes der forskellige præparater.

Kæledyrspas

Du skal have et gyldigt pas til selskabsdyr, hvis du ønsker at rejse med dit dyr i Den europæiske Union. Passet er til rejse med hund, kat og fritter.

Klipning af kløer

Hvis hunden ikke selv slider sine kløer tilstrækkeligt, vil kløerne kunne vokse rundt og ind i trædepuden. Lange kløer er desuden ubehagelige for din hund at gå på og kan skade knoglerne i poten. Derfor skal man regelmæssigt kontrollere og eventuelt få klippet din hunds kløer.

Løbetidsudsættelse/P-piller

Løbetidsudsættelse hos hund:

Tævens løbetid kan udsættes permanent med en hormonbehandling 2 gange årligt. Ved denne behandling får tæven en indsprøjtning med et hormondepot.

Det er meget vigtigt, at tæven behandles på det helt rigtige tidspunkt i dens cyklus, nemlig 3-4 måneder efter sidst påbegyndte løbetid. Det kan være nødvendigt at foretage en svaberprøve fra tævens skede for at fastsætte det rigtige behandlingstidspunkt.

Man bør ikke hormon behandle for at udsætte løbetid, hvis dyret senere skal indgå i avl.
Bivirkninger ved Hormon behandling :

•    Øget risiko for livmoderbetændelse.
•    Øget risiko for brystkræft.


Løbetidsudsættelse hos kat:

Hunkattens løbetid kan udsættes med p-piller, der gives en gang om ugen så længe du ønsker løbetiden udsat. Behandlingen kan påbegyndes på et hvilket som helst tidspunkt i kattens cyklus.

Alternativt kan hunkatten behandles med en indsprøjtning hver 3.- 4. måned.

Hunkatte, der på et senere tidspunkt ønskes indtaget i avl, bør  ikke hormonbehandles for at udsætte løbetid.

Bivirkninger ved Hormon behandling:

•    Øget appetit og eventuelt fedme.
•    Øget risiko for livmoderbetændelse.
•    Øget risiko for sukkersyge.
•    Øget risiko for brystkræft.

Chipmærkning af kat

Chipmærkningen udføres ved, at en kanyle, som indeholder en ISO godkendt chip, føres ind under huden på venstre side af kattens hals. Chipnummeret kan herefter aflæses ved hjælp af en scanner. Alle dyrlæger, Falck, politiet og dyreinternater har en scanner, så de hurtigt kan se, hvem katten er, og hvor den hører til.

Dyrlægen sørger for at sende oplysninger om ejer og kat til katteregistret.

Katteregistret overholder registerloven. Når registreringen har fundet sted, har du mulighed for at søge kattens nummer på internettet. Du skal være opmærksom på, der er to registre. Det ene administreres af Det danske Katteregister og det andet af Inges Kattehjem. Derfor skal du søge to steder.

Aflivning

Det giver mindre stress for dig og dit dyr, at aflivningen foregår i eget hjem – i trygge og vante omgivelser.



Hvordan?

Katten eller hunden bliver først bedøvet. Når dyret er faldet i søvn efter 10-15 minutter, giver jeg en overdosis bedøvelsesmiddel, som fører til hjerte og respirationsstop.

Efter?

Man kan vælge at lade mig bortskaffe hunden/katten.

Der er nogle, som vælger at få hunden kremeret eller begravet på en dyrekirkegård. Det ene valg er ikke mere rigtigt end det andet – det handler om at vælge det, som passer bedst i den pågældende situation, og også det er meget personligt.

Kæledyr må gerne begraves i egen have. Hvis man ønsker at nedgrave sit kæledyr i egen have, skal man forinden kontakte de lokale miljømyndigheder i sin kommune for at sikre sig, at der ikke gælder særlige forholdsregler for nedgravning det pågældende sted, fx en grundvandsboring eller lignende.